GLOBETROTTERS     EXPOSITIES      CURSUS

a  n  k  i  n  a  r  t

ank van de braak

HOME   PORTFOLIO   BIO   LINKS   CONTACT

Van Voetjes naar Globetrotters

Hemelbestormers
Het gaat over verwachtingen, over kinderen die willen uitvliegen, over je vrij voelen, zo vrij als een vogel in de lucht. Maar ben je ook echt vrij?
Deze mensvogels denken, hopen van wel, maar ze hebben nog een mensenhoofd en hun voeten zijn nog als die van een mens. De ene hemelbestormer kijkt nieuwsgierig rond en staat op het punt om uit te vliegen. De ander staat verwachtingsvol klaar om het luchtruim te betreden.

Voetjes
Het begon allemaal met de geboorte van mijn oudste kleindochter. De “kleinkindervoetjes” inspireerden mij tot het maken van nieuwe beeldjes. Babyvoetjes spartelen in de ruimte, ongecontroleerd gaan de teentjes alle kanten op. Ze zijn nog niet gevormd, er kan nog niet op worden gelopen. Maar dan worden ze de dragers van de eerste stapjes; een verkennen van de omgeving, er op uit trekken. Ze veranderen, worden groter en uitgesprokener.

Voetenkabinet
Die kleine voetjes, dus…  
Voetjes ging ik maken, maar hoe moest ik die plaatsen? Ik heb van alles geprobeerd: voetjes in het gras, in een doosje, in de open ruimte. Het levert een leuke foto op, maar geen beeld.
Het werd een “Voetenkabinet” in plaats van een rariteitenkabinet. In het miniatuurkabinet dat mijn opa heeft gemaakt, liggen voetjes van keramiek. In de lade ligt een grasmat…

Voeten als symbool of emotie
Andere opa´s en oma´s herkenden die kleine voetjes, de teentjes en de stand van de voetjes. Als voetjes klein zijn, zijn ze nog schattig, maar volwassen voeten… Voeten, onze onderste ledematen, worden veelal ondergewaardeerd en verstopt in kousen en schoenen, maar ze dragen wel ons lichaam. Je praat niet over “ontvoet” zijn, terwijl “onthand” zijn heel normaal is.

Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in voeten. Er bestaat een Griekse voet, waarbij de 2e teen langer is dan de grote teen, en een Egyptische voet met de grote teen als langste teen. Cornelis Verhoeven heeft in 1956 zijn proefschrift ´Symboliek van de voet´ geschreven.
In China zijn ingebonden voetjes, lotusvoetjes, lang een schoonheidsideaal geweest. En dan lees je in een boek dat in de 19e eeuw moeders hun dochters leerden hoe ze de paardentram in moesten stappen zonder dat hun enkels zichtbaar waren en we weten ook wel hoe ze daar juist mee konden koketteren.
De stand van de voeten geeft emotie weer, bijvoorbeeld verlegen, vrolijk of boos stampvoetend. Het is een gaan of staan, ontmoeten of weglopen, op je tenen lopen, op je tenen staan, balanceren, dansen, de eerste of tweede positie. Als je er over na gaat denken… met voeten kun je vele kanten op. Voetreflexologie wordt ook “de geheimtaal van je voeten” genoemd.

Titanenliefde
Toen ik een tijdje met kleine voetjes bezig was, kwam ik erachter dat ik eigenlijk weinig van de anatomie van voeten af wist. Er was maar één optie : ik moest grote voeten maken. Dit is “Titanenliefde” geworden.

Van voetjes naar globetrotters
Hoe ontwikkel je een thema? Ik vond dat voeten op zich geen thema is en zocht een thema waarbij ik voeten kon gebruiken.
Kinderen vliegen uit, verhuizen naar het buitenland; een vriendin ging de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen. Mensen gaan de wereld over. Dan komt alles bij elkaar… we zijn allemaal reizigers globetrotters, of we nu een spirituele reis maken, opgroeien of vluchten. Zo ben ik bij het thema “globetrotters” gekomen, waarbij ik de voeten kan gebruiken.