GLOBETROTTERS      EXPOSITIES     CURSUS

a  n  k  i  n  a  r  t

ank van de braak

HOME   PORTFOLIO   BIO   LINKS   CONTACT

Ik ben in 1952 in Utrecht geboren.

Opleiding
Kunstacademie Haarlem/Leiden (diploma 2006)
Diverse cursussen bij Crejat en kunsternaars, o.a. modelboetseren, grafiek, letterhakken, teken- en schilderlessen
2003-2006 Lid van de H.A.K. (Heerhugowaardse Amateur Kunstenaars)
In 2005 heb ik met 4 schilderessen van de kunstacademie de kunstgroep àdaba opgericht.

Cursus
Sinds 2015 geef ik met veel plezier workshops speksteen bewerken.

Artist Statement

Thema
Onderwerpen die me raken, waar ik over lees, die ik opmerk, waar ik me over verwonder, van in de lach schiet, onderwerpen waar ik me over opwind, die volgens mij niet kunnen – dat alles kan thema zijn.
Heel algemeen, maar het gaat meestal over mensen, hoe ze op elkaar reageren en hoe ze in het leven staan.

Materiaal en werkwijze

Laat ik voorop stellen dat ik het leuk vind om in allerlei materialen te werken en om diverse materialen met elkaar te combineren tot een beeld. Dat zijn verschillende manieren van werken.
Vaak heb ik een idee wat ik wil maken en daar zoek ik een materiaal bij.

Maar soms heb ik gewoon zin om in steen te hakken. Of ik maak een beeldje in was of klei om het te laten gieten of bakken. Dan is het proces anders en ik ga uit van het materiaal.
Een andere keer heb ik een klein beeldje in steen of brons gemaakt dat goed geplaatst moet worden. Niet op een doorsnee sokkel, omdat zo´n sokkel het beeldje en mijn verhaal erachter geen recht zou doen. Daar moet ik iets speciaals voor zoeken. Van te voren kan ik niet precies zeggen waar ik naar op zoek ben; pas als ik het zie dan weet ik dat het dat moet zijn. Dan kan ik het beeld afmaken en is het verhaal compleet.
Het is ook wel gebeurd dat ik speciaal voor een locatie “iets” maak. In dat geval kan ik helemaal afwijken van het materiaal waarin ik normaal zou werken. Ik heb een vaag idee en ik begin met materiaal dat ik nog heb liggen en zie wel wat er gebeurt. Al doende beland ik bij wat ik voor ogen heb.
Bij een groepsexpositie is het mogelijk dat het thema bepaald is of dat er andere voorwaarden zijn waaraan je werk moet voldoen (materiaal, kleur, afmeting). Je kiest voor die deelname of niet. Het kan een uitdaging zijn om eens anders te werken dan je gewend bent.

Voelwaarde
Hoewel de “voelwaarde” van een beeld niet mijn uitgangspunt is als ik een beeld ga maken, vind ik het wel belangrijk: “even aaien, even aanraken”. Je voelt de oppervlakte, de koelte van de steen, de huid, oneffenheden, aangebrachte krasjes, de richting van het hakken, van het boetseren. Eigenlijk wil ik een beeld altijd wel even aanraken, even voelen...

Ruimte
Het fijne van een beeld vind ik dat het in de ruimte staat. Meestal kun je er omheen lopen, het van alle kanten bekijken, zien hoe de contouren reageren op de ruimte en je laten verrassen hoe vorm en lijnen van voor naar achteren doorgetrokken worden.

Vorm
Meestal werk ik op thema, maar op gegeven moment laat ik het thema los en ga spelen met het materiaal.
Dan wordt de vorm belangrijk.
Terugkijkend kom ik vaak terecht op vormen waar ik al eerder mee heb “gespeeld”. Ze bevallen me blijkbaar, maar destijds heb ik ze opzij gelegd, omdat ik niet goed wist wat ik ermee wilde doen.
Associatie is voor mij ook belangrijk: ik maak iets en het doet me aan iets denken wat ik ergens anders, in een andere context, heb gezien of het beeld roept herinneringen op.